MENU

De experts

Wat zeggen de experts? Er zijn in Nederland steeds meer experts op het gebied van kinderen, media en opvoeding. In deze rubriek willen we jullie kennis laten maken met al deze experts. Naast links naar de verschillende websites, zetten we maandelijks een expert in de spotlight.

Justine Pardoen verdiept zich in mediagebruik van kinderen en werkt bij Bureau Jeugd & MediaOuders Online, Mijn Kind Online en Mediaopvoeding.nl. Voor Bureau Jeugd & Media schreef zij de blog ‘Wat leren peuters van spelen met een tablet?’

Wat leren peuters van spelen met een tablet?

Een baby of peuter kan niets leren zonder zelf zijn handen en de rest van het lichaam te gebruiken. Iets zelf doen, iets nadoen, is vele malen krachtiger dan kijken naar hoe iemand anders iets doet op een beeldscherm. Zo blijken ze niet goed te kunnen nadoen wat ze op beeld gezien hebben. Zelfs drie-jarigen kunnen die overdracht nog niet goed maken van iets wat op een scherm getoond wordt en wat dat in het echte leven betekent. Dat heeft ermee te maken dat de echte wereld 3D is, en de schermwereld 2D.

Er wordt wel gedacht dat peuters gemakkelijker iets zouden leren van een touchscreen dan van tv/video, omdat dat passief is en ze bij een tablet zelf iets moeten doen. Maar uit onderzoek blijkt dat dat geen verschil maakt. Door te tikken en te vegen leren ze wel hoe de app werkt: ze stapelen blokken als de beste en de puzzel is zo gemaakt, maar ze worden daar niet beter van in blokken stapelen en puzzels maken in het echt.

Een jong kind alleen met een tablet laat spelen of achter de tv zetten, is dus zinloos. Als volwassenen precies uitleggen en herhalen wat ze zien, er bewegingen bij maken en taal gebruiken. Dan leren de kleintjes al iets meer via een beeldscherm.

 

Lees de volledige blog van Justine Pardoen op de site van Bureau Jeugd & Media.


Remco Pijpers
Mijn Kind Online
Mijn Kind Online onderzoekt mediagebruik onder kinderen en ondersteunt leerkrachten. Op de website vind je informatie over jeugd en (digitale) media. 


Mary Berkhout
Mediawijzer.net

Mediawijzer.net is een netwerk van ruim 1100 organisaties op het gebied van mediawijsheid. Hun gezamenlijke missie: elk kind in Nederland mediawijs.


Peter Nikken
Nederlands Jeugdinstituut 

Het Nederlands Jeugdinstituut is de kennisnetwerkorganisatie voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken en heeft de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld.


Justine Pardoen
Bureau Jeugd & Media

Bureau Jeugd & Media is voor alle jeugdprofessionals en ouders een deskundige partner als het gaat om mediawijsheid en mediaopvoeding.


Els Verkerk
Mediaopvoeding

Mediaopvoeding.nl is de vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen.


Els Verkerk
Mediaopvoeden

Op deze pagina vind je specifieke tips en adviezen over mediaopvoeding.


Ilona Jens
Mediasmarties

Mediasmarties is de online gids bomvol recensies van nieuwe kindermedia.