MENU

De experts

Wat zeggen de experts? Er zijn in Nederland steeds meer experts op het gebied van kinderen, media en opvoeding. In deze rubriek willen we jullie kennis laten maken met al deze experts. Naast links naar de verschillende websites, zetten we maandelijks een expert in de spotlight.

Het is zomer

Denise Bontje is onderwijsadviseur bij Sardes en oprichter van Kind & Media. Door middel van inspiratiebijeenkomsten en trainingen ondersteunt zij professionals bij het ontwikkelen van een visie op media in de kinderopvang, kleuterklas of op de bso. Voor de rubriek De Experts schreef Denise een blog over dit onderwerp.

“Het is zomer. Afgezien van een heftig zomerbuitje lokt het zonnige weer iedereen naar buiten. Heerlijk. Voeten in het gras en helemaal niets. Vooral als je op vakantie zonder wifi bent, kom je vaak tot de ontdekking hoe verknocht je bent aan je telefoon. Tegelijkertijd blijken kinderen zich heerlijk te kunnen vermaken zonder tablet, filmpje of game. Waarom zouden we dan media inzetten op het kinderdagverblijf?

Laten we voorop stellen: het is geen must om digitale media te gebruiken op de groep. Maar, het valt niet te ontkennen dat ook binnen de kinderopvang de tablet een plek heeft gekregen. Niet voor kinderen meteen, maar wel als middel om met ouders te communiceren.  Juist het online ouderportaal is de reden om eens na te denken over een visie op media: want, wat wil je als organisatie betekenen voor de kinderen als het gaat om mediaopvoeding? Welk voorbeeld kan en wil  je geven aan kinderen en ouders?

In het vakblad Management Kinderopvang verscheen deze maand mijn artikel ‘Het belang van een visie op media’ hierover.”

Wil je meer weten over mediaopvoeding in de kinderopvang en/of het opstellen van een visie op media ? Kom dan naar een van de twee werksessies in 2017: op 12 september en 20 november.  Er is nog beperkt plaats, dus schrijf je snel in.

 

 

 


Remco Pijpers
Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet. Zijn focus ligt op de digitale geletterdheid van kinderen.


Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Justine Pardoen
Justine Pardoen verdiept zich in mediagebruik van kinderen en werkt bij Ouders Online, Mijn Kind Online, Mediaopvoeding.nl en Bureau Jeugd & Media.


Ilona Jens
Ilona Jens ontwikkelt en produceert content voor kinderen en hun ouders. Ze is directeur van JVtv en Mediasmarties, de partners van Kind & Media.


Meer informatie over mediaopvoeding?
Op deze pagina vind je een overzicht van organisaties die professionals ondersteunen bij mediaopvoeding.