MENU

Blogs

Wat zeggen de experts? Er zijn in Nederland steeds meer experts op het gebied van kinderen, media en opvoeding. In deze rubriek willen we jullie kennis laten maken met al deze experts. Naast links naar de verschillende websites, zetten we maandelijks een expert in de spotlight.

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Kinderen zijn op steeds jongere leeftijd zelfstandig online. Een tweejarige dreumes die weet hoe hij filmpjes op YouTube moet bekijken, is geen uitzondering meer. Toch hebben veel kinderopvangorganisaties nog geen beleid als het gaat om mediaopvoeding. En daarmee doen we kinderen, ouders en professionals echt te kort. Want hoe kunnen we kinderen gedegen voorbereiden op de toekomst als we onvoldoende aansluiten bij de toekomst die zij tegemoet gaan?

Sonja Heijkamp en Marije Lagendijk van Bureau Jeugd en Media en trainers van Kind & Media bloggen tijdens de Media Ukkie Dagen (29 maart t/m 5 april) over mediaopvoeding bij jonge kinderen (0-6 jaar). Deze keer een blog over mediaopvoeding in de kinderopvang.

Experts


Denise Bontje
Denise Bontje is expert mediaopvoeding. Ze geeft trainingen en inspiratiebijeenkomsten over mediaopvoeding aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Blog: De digitale detox is hip, Adam Alter – Superverslavend, Het is zomer, Een paar weken offline


Justine Pardoen
Justine Pardoen verdiept zich in mediagebruik van kinderen en werkt bij Ouders Online, Mijn Kind Online, Mediaopvoeding.nl en Bureau Jeugd & Media.

Blog: Wat leren peuters van spelen met de tablet


Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Blog: Ukkies & media: loze vulling of ideale hulp in de opvoeding?


Hester Heerdink

Hester Heerdink is trainer en ontwikkelaar van Kind & Media. Ook werkt zij als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich onder andere bezig met thema’s als mediaopvoeding, ouderbetrokkenheid en vve.

Blog: Een voorbeeld zijn, (Van) televisiekijken kun je leren


Merel
Beunk

Merel Beunk is mediapedagoog en leerkracht op een basisschool. Haar bijzondere interesse ligt bij het jonge kind.

Blog: Vakkundig apps beoordelen, Apps in de groep


Tessa van Velzen

Tessa van Velzen werkt als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich bezig met taalontwikkeling van kinderen en jongeren in de voor- en vroegschoolse educatie, het basisonderwijs en het (v)mbo.

Blog: Geef een (prenten)boek cadeau


Iris Nonkes-van den Berg

Iris Nonkes-van den Berg werkt als hoofdredacteur voor de vakbladen HJK (De wereld van het jonge kind) en JSW (Jeugd in School en Wereld).

Blog: Pas op met alles wat je op schrift stelt


Krista
Okma

Krista Okma is expert Opvoeden en Opgroeien. Vanuit haar adviesbureau Okma op Maat ondersteunt Krista gemeenten, organisaties en professionals bij vragen over ouderschap, opvoeden & opgroeien.

Blog: MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding


Mirjan Albers

Mirjan Albers is Specialist Mediawijsheid en Adviseur Educatie bij Cubiss. Zij zet de kansen rondom de digitale wereld in kaart en vertaalt deze vervolgens in krachtige en structurele media-aanpakken.

Blog: MediaGroeiBoekjeMagazine Mediawijs in het Onderwijs


Remco Pijpers

Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet. Zijn focus ligt op de digitale geletterdheid van kinderen.

Blog: Verlos een kind van schermstaar


Ilona Jens
Ilona Jens ontwikkelt en produceert content voor kinderen en hun ouders. Ze is directeur van JVtv en Mediasmarties, de partners van Kind & Media.

Blog: Leren in de virtuele wereld: hype of toekomst?, Uiteindelijk maak jij je keuze


Kees Broekhof
Kees Broekhof is taalexpert en senior adviseur bij Sardes. Ook is hij jurylid van de Sardes-Leespluim. De Leespluim is een maandelijkse bekroning van een kwalitatief goed prentenboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Blog: Een goed prentenboek kiezen? De Sardes-Leespluim helpt je!, Lezen moet wél leuk zijn (en andere vakken ook)

Meer weten over mediaopvoeding?

Meer informatie voor ouders en professionals over mediaopvoeding vindt u hier >>