MENU

Blogs

Wat zeggen de experts? Er zijn in Nederland steeds meer experts op het gebied van kinderen, media en opvoeding. In deze rubriek willen we jullie kennis laten maken met al deze experts. Naast links naar de verschillende websites, zetten we maandelijks een expert in de spotlight.

Marijke Bos is projectleider voor- en vroegschoolse periode bij Stichting Lezen. Haar doel is om leesbevordering een structurele plek te geven binnen de opvang, onderwijs en bibliotheekwereld. Voor Kind & Media schreef zij een blog over twee mooie initiatieven: het BoekStart Babyboekje en de Voorleestrom.

Rom, bom, bom, de Voorleestrom: voorlezen begint in de babyperiode

Vorige maand is Beestje, waar ben je? van Nosy Crow en Ingela P. Arrhenius (Gottmer) verkozen tot het BoekStart Babyboekje 2018. Een boekje met vilten flapjes met mooie kleuren, prachtige vormgeving, stevige bladzijdes en helemaal achterin een spiegeltje om kiekeboe mee te spelen.
Is het belangrijk dat zo’n prijs er is? Ik vind van wel.

Babyboekjes komen voor geen enkele andere prijs echt in aanmerking en verdienen aandacht. Daarnaast zijn babyboekjes bewerkelijk om te maken en heeft het een snelle omloop. Je moet goed nadenken over de inhoud (dus geen peuterboek vertalen op stof!).

Met de verkiezing van Het BoekStart Babyboekje wil BoekStart uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Ook wil de prijs ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Waarom? Mediaopvoeding begint met het samen ontdekken van babyboekjes. Alle baby’s houden van contact en op schoot samen plaatjes bekijken, vinden baby’s helemaal het einde. Het ontwikkelen van leesplezier begint al in de babytijd.

En als kinderen ouder zijn plukken ze daar de vruchten van, want kinderen die al vroeg worden voorgelezen zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school.

Dat er veel voorgelezen moet worden geldt voor thuis maar ook zeker voor de kinderopvang. Om hier het voorlezen nog meer kracht bij te zetten wordt op 23 april een gloednieuw kinderliedje geïntroduceerd: de Voorleestrom.

Er zijn liedjes voor het slapen gaan, voor het eten, maar nog niet voor voorlezen bedachten we. Een gemis! Omdat er in ons land veel verschillende talen gesproken worden, is het liedje door bekende artiesten vertaald in tien verschillende talen. Je kunt komen luisteren hoe dat klinkt in het concertgebouw.

Wil je erbij zijn kijk op de website van Boekstart.

Experts


Denise Bontje
Denise Bontje is coördinator van Kind & Media. Ze geeft trainingen en inspiratiebijeenkomsten over mediaopvoeding aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Blog: De digitale detox is hip, Adam Alter – Superverslavend, Het is zomer


Justine Pardoen
Justine Pardoen verdiept zich in mediagebruik van kinderen en werkt bij Ouders Online, Mijn Kind Online, Mediaopvoeding.nl en Bureau Jeugd & Media.

Blog: Wat leren peuters van spelen met de tablet


Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Blog: Ukkies & media: loze vulling of ideale hulp in de opvoeding?


Hester Heerdink

Hester Heerdink is trainer en ontwikkelaar van Kind & Media. Ook werkt zij als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich onder andere bezig met thema’s als mediaopvoeding, ouderbetrokkenheid en vve.

Blog: Een voorbeeld zijn


Merel
Beunk

Merel Beunk is mediapedagoog en leerkracht op een basisschool. Haar bijzondere interesse ligt bij het jonge kind.

Blog: Vakkundig apps beoordelen, Apps in de groep


Tessa van Velzen

Tessa van Velzen werkt als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich bezig met taalontwikkeling van kinderen en jongeren in de voor- en vroegschoolse educatie, het basisonderwijs en het (v)mbo.

Blog: Geef een (prenten)boek cadeau


Iris Nonkes-van den Berg

Iris Nonkes-van den Berg werkt als hoofdredacteur voor de vakbladen HJK (De wereld van het jonge kind) en JSW (Jeugd in School en Wereld).

Blog: Pas op met alles wat je op schrift stelt


Krista
Okma

Krista Okma is expert Opvoeden en Opgroeien. Vanuit haar adviesbureau Okma op Maat ondersteunt Krista gemeenten, organisaties en professionals bij vragen over ouderschap, opvoeden & opgroeien.

Blog: MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding


Mirjan Albers

Mirjan Albers is Specialist Mediawijsheid en Adviseur Educatie bij Cubiss. Zij zet de kansen rondom de digitale wereld in kaart en vertaalt deze vervolgens in krachtige en structurele media-aanpakken.

Blog: MediaGroeiBoekjeMagazine Mediawijs in het Onderwijs


Remco Pijpers

Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet. Zijn focus ligt op de digitale geletterdheid van kinderen.

Blog: Verlos een kind van schermstaar


Ilona Jens
Ilona Jens ontwikkelt en produceert content voor kinderen en hun ouders. Ze is directeur van JVtv en Mediasmarties, de partners van Kind & Media.

Blog: Leren in de virtuele wereld: hype of toekomst?, Uiteindelijk maak jij je keuze


Kees Broekhof
Kees Broekhof is taalexpert en senior adviseur bij Sardes. Ook is hij jurylid van de Sardes-Leespluim. De Leespluim is een maandelijkse bekroning van een kwalitatief goed prentenboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Blog: Een goed prentenboek kiezen? De Sardes-Leespluim helpt je!

Meer weten over mediaopvoeding?

Meer informatie voor ouders en professionals over mediaopvoeding vindt u hier >>