MENU

Blogs

Wat zeggen de experts? Er zijn in Nederland steeds meer experts op het gebied van kinderen, media en opvoeding. In deze rubriek willen we jullie kennis laten maken met al deze experts. Naast links naar de verschillende websites, zetten we maandelijks een expert in de spotlight.

Denise Bontje is coördinator van Kind & Media. Ze geeft trainingen en inspiratiebijeenkomsten over mediaopvoeding aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Een paar weken offline

Wat een prachtig begin van de zomer! De zon schijnt, het is warm. Wij kunnen alleen nog maar aan strand, ijsjes en vakantie denken. Het is geen weer voor schermen, maar weer om lekker naar buiten te gaan. Het moment om een paar weken offline te gaan. Geef dus vooral zelf het ‘goede’ voorbeeld en ga lekker naar buiten!

Tips om de zomer door te komen:

1. Laat kinderen media zoveel mogelijk actief gebruiken. Spreek met de kinderen af dat zij de (vakantie-)foto van de dag maken of kiezen. Praat met de kinderen over hun keuze. Zo creëer je niet alleen samen een mooi fotoalbum van de zomer maar heb je ook genoeg voer voor gesprekken!

2. Tijd voor siësta? Zet bij wijze van rustmoment geen filmpje aan (dat werkt toch niet), maar laat de kinderen op de grond liggen, zitten of hangen en zet een rustig muziekje op. Doe zelf mee en kinderen volgen je voorbeeld. Zijn kinderen al wat ouder, dan kun je met hen bespreken welk muziekje zorgt voor rust in hun hoofd.

3. Toch een filmpje kijken? Kies bewust een moment op de dag met en voor de kinderen en maak duidelijke afspraken die passen bij het kind of de kinderen.

4. Schieten de kinderen in de stress bij weken offline? Gebruik het internet dan vooral als inspiratiebron voor uitstapjes, (offline)activiteiten en recepten. Laat de kinderen bedenken wat ze willen weten en laat hen het antwoord zoeken. Wil je weten hoe je een kettingreactie, slijm of ijs kunt maken? Zoek het op en ga op pad of aan de slag!

5. Een e-reader is handig, maar jonge kinderen zien het verschil met kijken op een Ipad nog niet. Pak dus zeker ook eens een boek om te lezen. Zien lezen doet lezen, dus prop de koffer vol! Zorg ook voor strips en leesboeken voor kinderen. Lees elke dag samen een hoofdstuk. Zo heb je tijdens de vakantie ook een herkenbare routine voor kinderen.

Kortom, geniet samen van de vakantie en wees je bewust van je schermgebruik. Kies wat bij je past: een complete detox hoeft natuurlijk niet, maar ga vooral op zoek naar de balans die bij jou, de kinderen en de vakantie past.

Ook wij gaan even genieten van de zomervakantie, maar we zullen je de komende weken wel blijven herinneren aan de mediatips die we al eerder gaven. Verder gaan we ons hoofd leegmaken en energie en ideeën opdoen voor komend schooljaar.

Een fijne zomer allemaal!

Experts


Denise Bontje
Denise Bontje is coördinator van Kind & Media. Ze geeft trainingen en inspiratiebijeenkomsten over mediaopvoeding aan pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

Blog: De digitale detox is hip, Adam Alter – Superverslavend, Het is zomer, Een paar weken offline


Justine Pardoen
Justine Pardoen verdiept zich in mediagebruik van kinderen en werkt bij Ouders Online, Mijn Kind Online, Mediaopvoeding.nl en Bureau Jeugd & Media.

Blog: Wat leren peuters van spelen met de tablet


Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Blog: Ukkies & media: loze vulling of ideale hulp in de opvoeding?


Hester Heerdink

Hester Heerdink is trainer en ontwikkelaar van Kind & Media. Ook werkt zij als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich onder andere bezig met thema’s als mediaopvoeding, ouderbetrokkenheid en vve.

Blog: Een voorbeeld zijn, (Van) televisiekijken kun je leren


Merel
Beunk

Merel Beunk is mediapedagoog en leerkracht op een basisschool. Haar bijzondere interesse ligt bij het jonge kind.

Blog: Vakkundig apps beoordelen, Apps in de groep


Tessa van Velzen

Tessa van Velzen werkt als adviseur bij Sardes. Zij houdt zich bezig met taalontwikkeling van kinderen en jongeren in de voor- en vroegschoolse educatie, het basisonderwijs en het (v)mbo.

Blog: Geef een (prenten)boek cadeau


Iris Nonkes-van den Berg

Iris Nonkes-van den Berg werkt als hoofdredacteur voor de vakbladen HJK (De wereld van het jonge kind) en JSW (Jeugd in School en Wereld).

Blog: Pas op met alles wat je op schrift stelt


Krista
Okma

Krista Okma is expert Opvoeden en Opgroeien. Vanuit haar adviesbureau Okma op Maat ondersteunt Krista gemeenten, organisaties en professionals bij vragen over ouderschap, opvoeden & opgroeien.

Blog: MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding


Mirjan Albers

Mirjan Albers is Specialist Mediawijsheid en Adviseur Educatie bij Cubiss. Zij zet de kansen rondom de digitale wereld in kaart en vertaalt deze vervolgens in krachtige en structurele media-aanpakken.

Blog: MediaGroeiBoekjeMagazine Mediawijs in het Onderwijs


Remco Pijpers

Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale vaardigheden van stichting Kennisnet. Zijn focus ligt op de digitale geletterdheid van kinderen.

Blog: Verlos een kind van schermstaar


Ilona Jens
Ilona Jens ontwikkelt en produceert content voor kinderen en hun ouders. Ze is directeur van JVtv en Mediasmarties, de partners van Kind & Media.

Blog: Leren in de virtuele wereld: hype of toekomst?, Uiteindelijk maak jij je keuze


Kees Broekhof
Kees Broekhof is taalexpert en senior adviseur bij Sardes. Ook is hij jurylid van de Sardes-Leespluim. De Leespluim is een maandelijkse bekroning van een kwalitatief goed prentenboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Blog: Een goed prentenboek kiezen? De Sardes-Leespluim helpt je!, Lezen moet wél leuk zijn (en andere vakken ook)

Meer weten over mediaopvoeding?

Meer informatie voor ouders en professionals over mediaopvoeding vindt u hier >>