MENU

Media van de weekElke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.
Overzicht tips van de week:Mediatip van week 46: Roodkapje, een sprookje in 3D

Mediatip van week 45: Carnaval der Dieren


Mediatip van week 44: Hoe werkt dat?


Mediatip van week 43: De Kleine Vampier


Mediatip van week 42: De Buurtspion


Mediatip van week 40: Tangramkat


Mediatip van week 39: Uilenbal


Mediatip van week 38: Proefjesboek


Mediatip van week 37: Bij de neus genomen


Mediatip van week 36: Troovie


Mediatip van week 35: Jop gaat naar school


Mediatip van week 34: Swingen als een kangoeroe


Mediatip van week 33: Het Bijzondere Beestjes Boek


Mediatip van week 32: Zapp Skills


Mediatip van week 31: De magische beesten van Tinybop


Mediatip van week 30: Sien van Sellingen


Mediatip van week 29: Waterpret


Mediatip van week 28: Okido


Mediatip van week 27: Een Verre Reis

Mediatip van week 26: Easy Stop Motion Video


Mediatip van week 25: Fabians feest


Mediatip van week 24: Nasim en Natalie


Mediatip van week 23: Wij gaan op berenjacht


Mediatip van week 22: Heidi


Mediatip van week 21: Easy Music


Mediatip van week 20: Het boek zonder tekeningen


Mediatip van week 19: Nono, het zigzag kind


Mediatip van week 18: Rekentijd


Mediatip van week 17: Danseressen van de wereld

MEDIA VAN DE WEEK | 5+ JAAR | APP | GRATISKindergebaren leert kinderen gebarentaal. De app heeft twee doelgroepen: horende en niet- (of slecht-) horende kinderen.
MEDIA VAN DE WEEK: KINDERGEBAREN

Beschrijving. Kindergebaren leert kinderen gebarentaal. De app heeft twee doelgroepen: horende en niet- (of slecht-) horende kinderen. De app kent een eenvoudige structuur: na een kennismaking met de gebaren wordt door middel van een quiz getest of je woorden aan bijbehorende gebaren kunt koppelen. De lijst met gebaren kent vijf categorieën: dieren, ik en omgeving, leuk, seizoenen en emoties. De app is er op gericht om de eerste communicatie tussen niet-horende kinderen onderling en niet-horende en horende kinderen tot stand te brengen.

De gebaren worden geïllustreerd door een tekening, het geschreven woord en een filmpje van een kind dat het uitbeeldt in gebarentaal. Met de audioknop (in de vorm van een oortje) kunnen ook niet-lezende (horende) kinderen oefenen. Naast de woorden is er ook een alfabet-gebarentaal. De eenvoudige opzet maakt de app al geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De woorden zijn gericht op de belevingswereld van het kind (‘hoera’, ‘Duplo’, ‘verstoppertje’, ‘mama’) en de beloning bij een goed antwoord is een blije of verdrietige smiley met een belletje of een zoemer.

Oordeel. Wat is het mooi om twee werelden kennis met elkaar te laten maken. Er zijn maar weinig mensen die gebarentaal beheersen. Juist jonge kinderen zijn gevoelig voor het leren van ‘een tweede taal’. Ze oefenen en leren spelenderwijs. Een mooi initiatief voor thuis, op school of de kinderopvang. Voor het ene kind is de app een leuk spelletje, voor het andere een opening in de communicatie met niet- of slechthorende familieleden of klasgenoten. Een app die iedereen zou moeten hebben om een eerste kennismaking met een niet- of slechthorende makkelijker en leuk te maken.

Tip voor op de groep. Ook alleen met horende kinderen is het natuurlijk leuk om de nieuwe taal te oefenen. Speel bijvoorbeeld ‘live’ de quiz door het ene kind het woord te laten noemen bij een gebaar dat een kind nadoet vanaf het scherm. Wie raadt wat hij bedoelt? Is de groep nog niet zo bedreven in de gebaren, dan kun je het spelletje Hints spelen. Wie weet welk boek, film of lied jij uitbeeldt?