MENU

MEDIA VAN DE WEEK

Elke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

DANSERESSEN VAN DE WERELD | >7 JAAR | BOEK

Danseressen van de wereld is een groot boek met prachtige illustraties van danseressen van over de hele wereld.

MEDIA VAN DE WEEK: DANSERESSEN VAN DE WERELD


Beschrijving.
Danseressen van de wereld is een groot boek met een afmeting van ongeveer 20 x 30 cm, waarin vijftien danseressen uit allerlei hoeken van de wereld vertellen over hun passie: dans. Bijvoorbeeld Héloise – schatje van de opera, Kate een fabelachtige Keltische danseres, Akiko is danseres van de kabuki, Aram Bollywood-danseres, Yasmin wellustige Oosterse danseres, Jessica b-girl, Cynthia danst rock and roll en Esperanza als fiere danseres uit Andalusië. De illustraties krijgen heel veel  ruimte. Zelfs heel letterlijk. Want om en om zijn er in totaal acht illustraties met uitklapbare pagina’s. Om minder ruimte in te nemen is gekozen voor een lettertype.

Oordeel. Een imposant boek met prachtige illustraties. Op elke pagina danst elke danseres een sierlijke dans. Omgeven door een mystieke, sprookjesachtige sfeer. Mooie tinten, ragfijne kleding en verfijnde, subtiele details.
In de tekst stelt de danseres zichzelf voor en vertelt welke rol haar dansstijl heeft in haar leven en het land waarin zij woont. Een boek ook, vol wetenswaardigheden.
Er is gekozen voor een volwassen schrijfstijl.  Er komen moeilijke woorden in voor, zoals ´bekoorlijk´, ´buitensporig´, ‘fusie’, ‘verhevene’. Het is daardoor minder geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Maar des temeer aanleiding om  samen (voor) te lezen, in een (bso)groep. De poëtische stijl maakt voorlezen voor oudere kinderen weer leuk. Zo klinkt de tekst ‘als muziek in de oren’.

Tip voor op de groep. Bij dans hoort natuurlijk bewegend beeld en bij muziek geluid. Verrijk daarom het voorlezen met video’s. Bij de dansstijlen of bij bepaalde namen en woorden (van plaatsen in de wereld, muziekinstrumenten, etc.).  Bereid het voor door een lijst samen te stellen, om te voorkomen dat je samen video´s bekijkt die saai of ongepast zijn. En na het voorlezen en video kijken natuurlijk bewegen. Het boek biedt een enorme inspiratie tot verkleden, samen dansen en muziek maken.