MENU

MEDIA VAN DE WEEK

Elke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

MEDIA VAN DE WEEK: FABIANS FEEST


Beschrijving. 
In Fabians feest fantaseert Fabian over zijn eigen feest terwijl zijn moeder naar zijn feestmuts zoekt. Als eenmaal zijn feestmuts gevonden is, maken Fabian en zijn moeder alles mee wat hij heeft verzonnen. Ze dansen in de bomen, varen op de limonaderivier en eten van een reuzetaart. Maar aan alles komt een eind, of toch niet? Het feest van Fabian houdt niet op bij dit boek. In de bijbehorende app kan je namelijk je eigen feest maken door een boot te versieren, muzikanten te kiezen en daar een foto van te maken.

Oordeel. Fabians feest is een vrolijk prentenboek geschikt voor peuters vanaf 3 jaar. Vanaf deze leeftijd snappen ze dat het verhaal een fantasie van Fabian is. Per twee bladzijden is een grote kleurige illustratie te vinden en een kort stukje tekst. De illustraties zijn erg gedetailleerd: hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Wat dit boek extra leuk maakt, zijn de uitvouwbare bladzijden waar weer prenten achter verstopt zitten.

Het leuke aan de app is dat je stiekem leert hoe muziek anders kan klinken als je verschillende instrumenten bij elkaar zet. Zet ik die piano naast de harp of zal ik nog een gitarist toevoegen? Spelenderwijs leren de kinderen muziekcomposities te maken. De creatieve app bedien je door de instrumenten en attributen te slepen.

Tip voor op de groep. Lees het boek voor in de peuter- of kleutergroep en laat de kinderen daarna in tweetallen de app spelen. Welke geluiden vinden zij mooi en welke niet? Op het eind mag iedereen zijn muziekboot aan elkaar laten zien.