MENU

Media van de week

Elke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 6: Quiver – 3D Coloring App

Mediatip van week 7: ReChill

Mediatip van week 8: Dag Poes!

Mediatip van week 9: De IJslandbende

Mediatip van week 10: Het wonder van de appel

Mediatip van week 11: Roef

Mediatip van week 12: de tuin van nijntje

Mediatip van week 13: Hoppatee!

Mediatip van week 14: Zaterdag

Mediatip van week 15: Raad eens hoeveel ik van je hou

Mediatip

MEDIA VAN DE WEEK| 9-12 JAAR | BOEK

Ga mee met de dierenambulance en beleef spannende en meeslepende verhalen.

MEDIA VAN DE WEEK: MEE MET DE DIERENAMBULANCE

 

Beschrijving. De dierenambulance helpt alle dieren in nood. Door heel Nederland, iedere regio heeft zijn eigen ambulance. Er werken veel mensen die geholpen worden door vrijwilligers. Schrijfster Bibi Dumon Tak liep een jaar lang mee met de dierenambulance en schreef er twee boeken over: We gingen achter de hamsters aan en We gingen op krokodillenjacht. Deze twee boeken zijn nu gebundeld in Mee met de dierenambulance. Een spannend, ontroerend, soms zelfs grappig en bovenal waargebeurd boek.

Oordeel. Auteur Bibi Dumon Tak kan als geen ander spannend en meeslepend vertellen over alle belevenissen. Je leeft helemaal mee met de gekko’s tussen de bananen, de rode kat onder de motorkap en… heeft ze nu werkelijk een krokodil gevangen? In overzichtelijke hoofdstukken neemt ze je mee in de dierenambulance, hierdoor kun je steeds een hoofdstuk per keer lezen en bespreken.
Één tip: lees vooraf eerst zelf het verhaal en beslis of het voor jouw kinderen geschikt is. De verhalen kunnen namelijk soms best aangrijpend of zielig zijn. Daarnaast loopt het niet met alle dieren goed af.

Tip voor op de groep.
– In het hoofdstuk Sterke verhalen gaat het over ex-politiehond Laika die ondanks haar pensioen nog altijd aanslaat wanneer ze drugs ruikt. Bibi vraagt zich hardop af of dit nu een sterk verhaal is, of werkelijk waargebeurd. Praat met de kinderen verder over sterke verhalen. Wat zijn dat? Vertellen ze zelf wel eens? En zijn ze dan helemaal niet waar of een beetje waar en dan sterk overdreven. Misschien kunnen jullie een rondje Sterke verhalen vertellen doen. Laat de kinderen een smartphone knutselen of tekenen.

– Een boek met zulke mooie dierenverhalen, vraagt om verdieping. Over dieren zijn prachtige gedichten geschreven. Kunnen de kinderen dit ook? Om op ideeën te komen voor een gedicht kun je eerst woorden verzamelen rondom het dier. Maak een woordweb met het gekozen dier in het midden en schrijf daarom heen woorden die passen bij het dier: hoe voelt het aan?, hoe ruikt het dier?, hoe ziet het dier eruit? Wat voor geluid maakt het? Daarna kun je gemakkelijker aan een gedicht beginnen. Lees hardop de gedichten voor en geniet van elkaars vondsten. Vergeet niet de gedichten en tekeningen op te hangen.

Deze recensie is bedacht door Dessgevraagd in opdracht van Stichting Lezen. Benieuwd naar een andere activiteit rondom het boek ‘Mee met de dierenambulance’? Download dan deze thema-uitwerking over Dieren.