MENU

Media van de week

Elke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Dag Poes!

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 3: Pas op, een krokodil!

Mediatip van week 4: Ssst! De tijger slaapt

Mediatip van week 5: Naar School

Mediatip van week 6: Quiver – 3D Coloring App

Mediatip van week 7: ReChill

MEDIA VAN DE WEEK| VANAF 4 JAAR | BOEK |LEESPLUIM FEBRUARI

Dit boek lees je met een glimlach voor.

MEDIA VAN DE WEEK: DAG POES!

 

Beschrijving. In Dag poes! tekende Mies van Hout in haar bekende kleurrijke stijl twintig poezen met een heel eigen uitstraling, dynamiek en karakter. De poezenprenten zijn voorzien van poezenpoëzie geschreven door vijf topacteurs. Voor de afbeeldingen ging Mies op zoek naar gemoedstoestanden die van de kat zelf zijn. ‘Ik wilde geen menselijke gevoelens op de kat projecteren. Het moest herkenbaar zijn als kattengevoel.’ Ze maakte eerst de prenten, daarna gingen de schrijvers aan de slag.

Oordeel. Ook als je niet van poezen houdt is dit een fascinerend boek. De teksten zijn helemaal op de poes geschreven, zacht en flemend, fel en scherp, geestig en vrolijk, nuffig en schrikachtig. Zowel voor kinderen en volwassenen is dit een boek om dikwijls in te kijken en met een glimlach te lezen en voor te lezen. Steeds weer je intonatie, snelheid en stemvolume aanpassen totdat een melancholische, huiselijke, reflecterende, jagende of eigenzinnige kattensfeer jou en de kinderen omhult. Herkennen de kinderen de emoties in de katten? Welke rol spelen de kleuren en hoe beïnvloeden de kleuren de (katten)stemming? Leuk om over te praten. De teksten zijn voor jonge kinderen misschien nog wat moeilijk te volgen maar de voordracht kan veel duidelijk maken.

Tip voor op de groep. Wie in de groep heeft een poes thuis? Wat voor karakter heeft die poes? Kijkt hij blij of gemeen? Laat de kinderen die thuis een poes hebben hun eigen poes schilderen. Geef ze daarbij de opdracht om het karakter van de poes duidelijk naar voren te laten komen. Kinderen die een ander huisdier hebben kunnen dat ook doen met hun huisdier. Kinderen zonder huisdier kunnen een dier schilderen die ze kennen (van een vriendje of die van de buurvrouw) of die ze gewoon leuk vinden.

Dag poes! heeft deze maand de Leespluim van Sardes gewonnen. De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) en wordt elke maand uitgereikt. Wil je het juryrapport van de toekomstige Leespluimen ontvangen? Meld je dan aan bij communicatie@sardes.nl.