MENU

Mediatip

Kind & Media selecteert de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 27: Google Expedities

Mediatip van week 28: OH! Een boek vol geluid

Mediatip van week 37: Die eland is van mij!

Mediatip van week 38: Zwerfafval Battle

Mediatip van week 39: Handje?

Mediatip van week 40: Allemaal vriendjes

Mediatip van week 41: Nintendo Labo Voertuigenpakket

Mediatip van week 46: WWW.wat?

Mediatip van week 47: Sproet

Mediatip van week 49: Luqo Spellenreeks

Mediatip van week 50: We ARGH Pirates

MEDIATIP | 3+ JAAR | BOEK | SARDES-LEESPLUIM

De Sardes-Leespluim van de maand januari 2019 gaat naar het boek Drop het stoute eendje.

MEDIATIP/SARDES-LEESPLUIM: DROP HET STOUTE EENDJE

Drop het eendje heeft er genoeg van dat iedereen hem altijd schattig vindt. Hij besluit vanaf nu stout te zijn. Hij bijt Wiesje de geit in haar been, vernielt de zandtoren van Guus het konijn, zegt tegen Stoffel de ezel dat hij stinkt en poept buurvrouw Koe op haar hoofd. Drop is uitermate tevreden over zichzelf maar komt er al snel achter dat hij nu geen vrienden meer heeft om mee te spelen. En dan zien we een heel ongelukkige, verdrietige Drop.

Gelukkig durft Noenie het miertje het aan op de rug van Drop een rondje door de vijver te varen. Het gaat goed totdat het ‘s’ woord valt en Drop Noenie achterlaat op een lelieblad. Hij realiseert zich op tijd dat Noenie misschien niet kan zwemmen. Gelukkig heeft Noenie begrip voor het probleem waar Drop mee worstelt en gaan ze samen een eindje vliegen.

Als er een prijs zou zijn voor boos kijken zou Drop het eendje die zeker winnen! Kijk hem nou toch zitten op het omslag: bovenop een grote steen midden in het water met zijn vleugeltjes strak over elkaar en een bijzonder donkere blik. Hij wil geen schatje genoemd worden, maar gezien worden als iemand die hij echt is. Voor peuters en kleuters heel herkenbaar. Zij zitten in hun ontwikkeling ook in de fase van het leren omgaan met emoties en het ontdekken van hun ‘ik’. Leuk om te bespreken welke gezichtsuitdrukkingen de kinderen nog meer herkennen in de loop van het verhaal. De illustraties laten de emoties duidelijk zien op de overzichtelijke boekpagina’s. Ook over vriendschap kan het een en ander uitgewisseld worden in de groep.

Download de activiteiten bij het boek.