MENU

Media van de week

Elke week selecteert Kind & Media de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 19: Kat en Vis

Mediatip van week 20: Zoeken en zingen met Sesamstraat

Mediatip van week 21: Toontastic 3D

Mediatip van week 22: Zullen we spelen, Bout?

Mediatip van week 23: Green Screen by Do Ink

Mediatip van week 24: Een huis voor Harry

Mediatip van week 25: Banaan

Mediatip van week 26: Stijn, uitvinder zet een tent op

Mediatip van week 27: Google Expedities

Mediatip van week 28: OH! Een boek vol geluid

MEDIA VAN DE WEEK| VANAF 2 JAAR | BOEK

OH! Is een boek vol met je eigen geluid. De schrijver, Hervé Tullet, nodigt de lezer – groot en klein – door middel van kleuren uit luidruchtig plezier te maken met elkaar.

MEDIA VAN DE WEEK: OH! EEN BOEK VOL GELUID

 

Beschrijving. OH! Is een boek vol met je eigen geluid. De schrijver, Hervé Tullet, nodigt de lezer – groot en klein – door middel van kleuren uit luidruchtig plezier te maken met elkaar. Kinderen verkennen concepten als groot en klein, hard en zacht, hoog en laag en langzaam en snel. Klinkt een robot anders dan een mens? Hoe klinkt lachen of ruziemaken? En wat hoor je als je het weer goedmaakt?

Het boek introduceert drie vriendjes, de klanken Oh, Ah en Wow, vertegenwoordigd door de drie elementaire kleuren. Het boek sluit af met de uitdagende vraag wat er gebeurt als je kleuren mengt. Want hoe klinken die oneindige mogelijkheden die je kunt samenstellen uit blauw, rood en geel? Hoeveel geluiden kun jij als lezer met de kinderen verzinnen?

Oordeel. Dit is een boek vol geluid, maar de geluiden moet je zelf maken. En dat is nou net de lol van dit boek. Het daagt kinderen (en volwassenen) uit zich uit te leveren aan blauwe, rode en gele stippen die variëren in grootte. Bij klein maak je een zacht geluid, bij groot, groter, grootst een volume dat daarbij hoort. Heel spannend om dat met een aantal kinderen te doen! Je speelt met hard en zacht, langzaam en snel, koude bibberstemmen en droevige OH’s.

Het boekje biedt ruimte voor kinderen om ‘zelf’ te lezen. En het laat hen kennismaken met de kracht van intonatie. Woorden krijgen ook betekenis door hoe je ze uitspreekt. Laat je fantasie de vrije loop en verzin een nieuwe taal. Een feest van kleuren en vormen vormt het sluitstuk van dit grappige boek.

De Sardes-Leespluim van juli 2018 is (terecht) uitgereikt aan dit fantastische boek. De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen.

Tip voor op de groep. Ga met de kinderen door het lokaal op ontdekkingstocht naar verschillende geluiden. Welke alledaagse voorwerpen kunnen allemaal muziek maken? Laat de kinderen verkennen hoe verschillende materialen klinken. Hoe klinkt bijvoorbeeld een emmer wanneer je erop tikt, slaat of klopt? Klinkt hij anders als hij leeg is of vol? Zo kun je met elkaar verschillende voorwerpen en materialen verkennen.

Benieuwd naar andere activiteiten rondom dit boek? Bekijk deze link