MENU

Mediatip

Kind & Media selecteert de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Luqo spellen

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 23: Green Screen by Do Ink

Mediatip van week 24: Een huis voor Harry

Mediatip van week 25: Banaan

Mediatip van week 26: Stijn, uitvinder zet een tent op

Mediatip van week 27: Google Expedities

Mediatip van week 28: OH! Een boek vol geluid

Mediatip van week 37: Die eland is van mij!

Mediatip van week 38: Zwerfafval Battle

Mediatip van week 39: Handje?

Mediatip van week 40: Allemaal vriendjes

Mediatip van week 41: Nintendo Labo Voertuigenpakket

Mediatip van week 46: WWW.wat?

Mediatip van week 47: Sproet

MEDIATIP | 4+ JAAR | SPELLEN

Luqo is de winnaar van de Gouden Guppy 2018.

MEDIATIP: Luqo Spellenreeks

 

Beschrijving. Luqo Spellenreeks biedt een verzameling uitdagende en leerzame spellen speciaal voor kleuters. Met het digitale en interactieve speelbord leren kinderen over kleuren, tellen, welke hoort er niet bij, reeksen, letters en vormen. Kinderen krijgen ieder een grote rode drukknop en het spel kan beginnen! Met Luqo leren kinderen door te ontdekken en samen te spelen. Alles zonder hulp en zonder voorbereiding van de leerkracht; kinderen leren van elkaar en met elkaar.

Oordeel. De hands-on benadering van Luqo is leuk en heerlijk chaotisch. In deze spellen draait het om interactie en samenwerking. Het is gericht op het samenspelen buiten het scherm, terwijl het scherm het middel is. Digitale middelen worden zo gecombineerd met fysieke handelingen en face-to-face communicatie. De spellen zijn eindeloos uit te breiden en heel geschikt voor de kinderopvang of bso. De bestaande spellen zijn zeer educatief van aard en zouden soms nog meer gericht kunnen zijn op spelenderwijs leren en ontdekken, zodat ze aansluiten bij de 21st century skills. De kinderen kunnen de spellen spelen zonder voorbereiding of begeleiding van de begeleider. De aanduiding op de kaartensetjes zijn voor kinderen wel nog wat lastig te begrijpen, hier moet de begeleider misschien bij helpen. Om de spellen te kunnen spelen heb je eerst de Luqo hardwarekit nodig t.w.v. €1300 en een abonnement van ten minste €300 per jaar. Deze kan je online bij Luqo bestellen. Luqo is helaas prijzig, maar uniek en zeker een aanwinst!

Lees ook het juryrapport van de Gouden Guppy 2018.

Tips voor op de groep. Met de Luqo Spellenreeks gaan leerlingen zelfstandig aan de slag en hoef je weinig begeleiding te bieden. Wel kunnen maar een klein aantal kinderen tegelijk op de Luqo (gezien de prijs heb je waarschijnlijk niet meer dan één Luqo hardware kit tot je beschikking). Zorg dat je ondertussen de andere kinderen vermaakt met een ander leuk fysiek of digitaal spel. Daarvoor kan je kijken bij de andere mediatips van Kind & Media.