MENU

Mediatip

Kind & Media selecteert de pareltjes op het gebied van kindermedia.
Bijzondere apps, films, tv-programma’s en boeken met inspiratie erbij om op de groep aan de slag te gaan.

Overzicht tips van de week:

Mediatip van week 22: Zullen we spelen, Bout?

Mediatip van week 23: Green Screen by Do Ink

Mediatip van week 24: Een huis voor Harry

Mediatip van week 25: Banaan

Mediatip van week 26: Stijn, uitvinder zet een tent op

Mediatip van week 27: Google Expedities

Mediatip van week 28: OH! Een boek vol geluid

Mediatip van week 37: Die eland is van mij!

Mediatip van week 38: Zwerfafval Battle

Mediatip van week 39: Handje?

Mediatip van week 40: Allemaal vriendjes

MEDIATIP | 7+ JAAR | GAME | €69,99

Maak je eigen voertuig van karton en rij erin met je Nintendo Switch.

MEDIATIP: NINTENDO LABO VOERTUIGENPAKKET


Beschrijving. 
Met het Nintendo Labo Voertuigenpakket (Toy-Con 03: vehicle kit) maak je je eigen voertuig van karton en kan je er met je Nintendo Switch mee ‘rijden’. Het pakket bevat kartonnen bouwplaten voor vier ‘Toy-Cons’: een stuur, een pedaal, een bedieningspaneel voor de onderzeeër en een vliegtuigknuppel. Via de Nintendo Switch doorloop je de stappen Bouwen, Spelen en tot slot Ontdekken. Bouwen: aan de hand van een animatie wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het bouwwerk in elkaar zet. Af en toe verschijnt een pop-up met een opmerking of extra informatie. Spelen: wanneer je de ‘Joy-Con’ in een Toy-Con plaatst maak je connectie met het scherm en start het gamen. Je kan kiezen uit allerlei games. Heb je alle bouwwerken in elkaar gezet? Dan is er een speciale sleutel waarmee je aangeeft met welke Toy-Con je wilt gaan gamen. Ontdekken: via een chat met fictieve figuren krijg je meer informatie over de werking van de Nintendo Labo of de technieken erachter. Leuk voor ‘wizkids’.

Oordeel. De combinatie van fysiek en virtueel is bijzonder leuk aan dit pakket. Na het behalen van de eerste mijlpaal (het in elkaar zetten van de Toy-Con), begint een geweldige ervaring: spelen! Het gamen met je eigen bouwwerk geeft een extra dimensie aan het gamen. Bovendien is de afwisseling van bouwwerken leuk en het speelgoed is duurzaam; je hebt lang speelplezier. De werkwijze en bediening spreken voor zich. Als iets niet meteen duidelijk is, neem dan even de tijd om het uit te zoeken. Kinderen, zeker jonge kinderen, zullen hulp nodig hebben van een begeleider. Bij de instructie tijdens het bouwen verschijnen in de pop-up luchtige grapjes en handige tips, bijvoorbeeld over opruimen, zodat je op een later moment geen onderdelen mist. Nintendo Labo is geschikt voor een brede doelgroep. Oudere kinderen kunnen jongere kinderen begeleiden bij het bouwen. Bij het gamen is het meer een kwestie van ‘proberen is leren’. In de games zelf kun je niet echt iets ‘fout’ doen. Dus dat maakt het voor jongere kinderen erg leuk. Zij het minimaal: de games bevatten mogelijkheid om te schieten en te vechten.

Kortom: Nintendo Labo geeft een nieuwe dimensie aan gamen. De connectie met fysiek materiaal is bijzonder leuk en heel leerzaam.

Tips voor op de groep. Met één Labo-pakket kun je individueel en tegen de computer gamen. Om in het echt tegen elkaar te gamen zijn er meer pakketten nodig, omdat je dan bijvoorbeeld vier pedalen (inclusief Joy-Con) nodig hebt. In verband met de kosten zal het niet op elke BSO wenselijk zijn om meerdere pakketten aan te schaffen. Een goed moment om te leren samenwerken dus. Verdeel de groep in kleine groepjes en geef ieder groepje zijn eigen te bouwen Toy-Con. Let wel op: de kartonnen uitdrukplaten zijn een risico voor gebruik op groepen. Is er een klein onderdeel kwijt, dan kan het niet meer gemaakt worden en kan je er dus ook niet meer mee gamen. Met het in elkaar zetten van de voertuigen zijn de kinderen zeker een middag bezig. Daarna mag iedereen om de beurt even ‘rijden’ in een voertuig. Komen jullie er even niet uit? Op de website van Nintendo vind je onder andere veelgestelde vragen van ouders.